Mennyit?

Milyen arányban támogatják a beruházás költségét? Mekkora összeget nyerhetek?
 
Állami támogatást akkor kaphatunk, ha korszerűsítés során a lakás energiaosztálya legalább egy kategóriát javul, például F kategóriás lakásunk az utólagos hőszigetelés hatására elérti az E kategóriát. A beruházás előtti és utáni állapotot szakértő által készített energetikai számításokkal kell igazolnunk. (Részletek a tanúsítványról és a KESZ-tábláról)
 
Alapesetben a támogatás a beruházás 30%-a lehet, az elnyerhető maximális összeg pedig beruházásonként változik.
 
A különféle beruházásokra kapható maximális támogatás a következőképpen alakul:
  • Ha nyílászárót cserélünk, utólagosan hőszigeteljük azokat, akkor ehhez legfeljebb 555 ezer forinttal járul hozzá az állam.
  • Fűtéskorszerűsítésre maximum 630ezer forint támogatást igényelhetünk.
  • A falak, tető hőszigetelésére legfeljebb 540 ezer forint támogatás adható.
  • Megújuló energiák hasznosítására, maximum 1470 ezer forintot nyerhetünk a pályázatból. Itt az egyes technológiák között (pl. napkollektor vagy hőszivattyú) nincs különbség a legmagasabb adható támogatás összegében.
  • Új ingatlan építésére négyzetméterenként maximum 25000 Ft, de összesen legfeljebb 3250000 Ft támogatást kaphatunk abban az esetben, ha az új ház eléri az A+ energetikai kategóriát. Fontos kikötés, hogy 130 m2 hasznos alapterületűnél nagyobb új házra nem igényelhető a támogatás.
Ha a különböző felújítási beruházásokat kombináljuk, akkor összeadhatók az egyes lépésekre jutó támogatási összegek. Így az állam akár 3195000 forintot is adhat otthonunk korszerűsítéséhez. Érdemes tehát egyszerre több lépést is megvalósítani!
 
Nézzünk egy egyszerű példát az alap, azaz 30%-os támogatásra!
 
Ha 1 millió forintot költünk nyílászárócserére, akkor (ha minden egyéb feltételnek megfelel a beruházás) ennek 30%-át, azaz 300ezer forintot adhat az állam. Ha ugyanez a beruházás 1850 ezer forintba kerül, akkor a beruházás 30%-a éppen annyi lesz, mint a maximálisan adható összeg: 555 ezer forint. Ha még ennél is többet kell költenünk a nyílászárócserére, akkor is legfeljebb 555 ezer forint lehet az elnyert összeg.
 
(A támogatási összegekről a Pályázati útmutató 11-12. oldala ad tájékoztatást)
 
Mi az a KlímaBónusz?
 
Ha a beruházással B, A vagy A+ energiakategóriába jut az épületünk, akkor a 30%-os alaptámogatás felett a beruházás összegének további 10, 20 vagy akár 30%-át is megkaphatjuk támogatásként. Egy bizonyos összeghatáron belül tehát akár a beruházás 60%-át is állami forrásból valósíthatjuk meg. Ez az úgy nevezett KlímaBónusz.

KlímaBónusz keretében az alábbi extra támogatásokra számíthatunk:

  • Ha az épület a korszerűsítés után eléri a B energiaosztályt, akkor a beruházás összegének 10%-ával, de legfeljebb 200000 forinttal nőhet a támogatás összege.
  • Ha az épület a korszerűsítés után A energiaosztályba jut, akkor az alaptámogatáson felül a beruházás összegének további 20%-át, de legfeljebb 600000 forint plusz támogatást kaphatunk.
  • A+ energetikai kategória elérése esetén a beruházás összegének legfeljebb 30%-ával, de legfeljebb 1000000 forinttal nőhet a támogatás. Ez azt jelenti, hogy a 3195000 forintos alaptámogatást így akár 4195000 forintra is feltornászhatjuk.
  • A KlímaBónusz keretéből új (legfeljebb 130 négyzetméteres) épületre 3250000 Ft támogatást kaphatunk, ha eléri az A+ energetikai kategóriát.
(A KlímaBónuszról a pályázati útmutató 12-13. valamint 31. oldalán olvashat részletesen.)
 
A nyertes pályázók a támogatást (az alap- és a KlímaBónusz támogatást is) utólag, a beruházás befejezése után kapják meg, ha a hivatalos elszámolás keretében számlákkal és egyéb dokumentumokkal igazolják, hogy megvalósult a beruházás.
 
(Az elszámolásáról és támogatás folyósításáról a Pályázati útmutató 31-33. oldalán olvashat.)

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon