Mire?

Milyen beruházásokat támogat a program?
 
A Klímabarát Otthon Energiahatákony Alprogram azokat a beruházásokat támogatja, amelyekkel látványosan csökkenthető otthonaink energiafelhasználása, ezáltal a CO2 kibocsátása. Akkor kaphatunk támogatást, ha a korszerűsítés után otthonunk energiaosztálya (Lásd: a Mi az az energiatanúsítvány) legalább egy kategóriát javul, tehát például F kategóriából E-be jut.
 
Milyen technológiák beépítésére van lehetőség, mit korszerűsíthetek?
 
Otthonaink energiafogyasztását többféle beruházással csökkenthetjük, akár az ablakok cseréjével, utólagos hőszigetelésével, akár a falak, a tető szigetelésével, vagy megújuló energiák alkalmazásával. Laikusként nem biztos, hogy elsőre ki tudjuk választani, otthonunkban melyik megoldás a leginkább célravezető. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a döntés előtt konzultáljunk energetikai szakértővel. Ebben segít az energiatanúsítvány.
 
A Klímabarát Otthon programban több beruházás támogatására is pályázhatunk, akár egy-egy önálló korszerűsítési lépésben, akár egyszerre többet kombinálva.
 
Melyek a fogyasztást csökkentő beruházások?

 • Nyílászárók felújítása vagy cseréje
 • Falak, tető utólagos hőszigetelése
 • Teraszok, tornácok, lodzsák beüvegezése (így növelhető a napsütéssel érkező energianyereség)
 • Fűtési rendszer, melegvíz-előállító rendszer korszerűsítése (pl. kazán és radiátorcsere, termosztatikus radiátorszelepek, költségosztók felszerelése stb.)
 • Árnyékolók, redőnyök stb.
 • Hővisszanyerős szellőzési rendszer
 

Milyen megújuló energia hasznosítások jöhetnek szóba?

 • Napkollektor
 • Napelem
 • Biomassza kazánok
 • Hőszivattyú
 • Kapcsolt hő és áramtermelő berendezések
 • Szélenergiát termelő berendezések
Fontos tudni, hogy a megújuló energiás beruházásokra csak akkor pályázhatunk, ha lakásunk, házunk legalább C, vagy jobb (B, A, A+) energetikai kategóriába esik, vagy a pályázatban tervezett egyéb, megtakarítási beruházásokkal eléri legalább a C osztályt. Első lépésben tehát otthonunk energiahatékonyságát kell növelnünk, és ha ezzel megvagyunk, akkor jöhetnek a megújulók!
 
Mi a helyzet újonnan épülő házakkal?
 
Akár új, épülő házunk energetikai rendszereire is pályázhatunk, de csak akkor kaphatunk támogatást, ha az új ház A+ energetikai besorolást kap majd. Ezt a használatbavételkor, energiatanúsítvánnyal kell majd igazolnunk.
 
A támogatható beruházások pontos és részletes listáját a Pályázati útmutató 3-7. oldalán olvashatja. A lehetséges technológiákról bővebb információ található a pályázati kiírás Függelékek mellékletében –10. melléklet – olvashat)
 
Mire kell figyelni a technológia kiválasztásánál?
 
Ha eldőlt, hogy mire pályázunk, a kivitelezési ajánlatok bekérésénél oda kell figyelnünk bizonyos műszaki követelményekre.
 
Az állam csak olyan felújítást fog támogatni, ami megfelel az aktuális energetikai követelményeknek, falazatok szigetelése esetében pedig még a szabványnál is szigorúbb értéket határoz meg a kiíró. Ezeket az értékeket a Pályázati útmutató 10. oldalán található táblázat (7/2006 TNM rendelet, A hőátbocsátási tényező követelményértékei) tartalmazza.
 
Ha hőszivattyús rendszerre vagy szélgenerátorra szeretnénk pályázni, akkor is figyelembe kell vennünk néhány speciális műszaki követelményt. Ezeket szintén a Pályázati útmutató tartalmazza (6. oldal)
 
Figyeljünk arra, hogy az árajánlat mellé minden esetben kérjünk a kivitelezőtől műszaki megfelelőlégi nyilatkozatot (Pályázati adatlap 26. oldal), mert ez része a pályázati dokumentációnak!
 
Mire nem pályázhatok?
 
A pályázat célja az energiamegtakarítás, ezért csak azokat a lépéseket támogatja, amelyek közvetlen energiamegtakarítással járnak. Az olyan lépések, amik ugyan egy-egy felújításhoz szervesen köthetők, de nem járnak közvetlen energia- és szén-dioxid-megtakarítással, nem támogathatók. Ilyenek lehetnek például a szakvélemények, tervek, szállítás és raktározás költségei, új antenna, új ereszcsatorna, új kémény stb.
 
Ezek részletes listája a Pályázati útmutató 7-9 oldalán olvasható.

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon