Miért?

Miért ad az állam pénzt, hogy felújítsam az otthonom?
 
Ma már bizonyított, hogy az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek, amiket évről évre tapasztalhatunk (árvizek, száraz és forró nyarak, egy tömegben lehulló nagy mennyiségű csapadék stb.) nagyrészt az emberi tevékenyég következményei. Az éghajlatváltozásnak elnevezett folyamat mögött többek között az a hatalmas mennyiségű szén-dioxid áll, amit erőműveinkből, illetve kazánjainkból szabadul fel. Ennek csökkentésére dolgozták ki néhány éve a széndioxid-kvóták nemzetközi kereskedelmét. A magyar államnak az e kvóták értékesítéséből befolyt összeget kötelezően kibocsátás-csökkentő beruházásokra kell fordítania.
 
Miért kellene kicserélnem ez elavult nyílászárókat, az elavult fűtési rendszert, illetve miért kell új szigetelés otthonomra?
 
Az Európai Unió teljes energiafelhasználásának közel fele épületeinkhez köthető, azaz a kibocsátott szén-dioxid mennyiség jelentősen csökkenthető, ha épületeink energiafogyasztása is lecsökken. Ezt többek között pazarló szokásaink megváltoztatásával, illetve fogyasztáscsökkentő beruházásokkal érhető el. Ez utóbbiak például a megfelelő hőszigetelés, az elavult ablakok cserléje, vagy a váltás a korszerű fűtési rendszerre, illetve a megújuló erőforrások használatára.
 
Miért érdemes most pályáznom?
 
Ha most valósítja meg a fenti beruházásokat a kvótaértékesítésből befolyt összeg egy része pályázati forrásként igénybe vehető. Így a beruházás költségének 30%-át visszakaphatja, sőt, Kílmabónusszal 40, 50 vagy akár 60%-os támogatást is igénybe vehet - hála a Klímabarát Otthon Energiahatékony Otthon Alprogramnak.
 
Miért érdemes megújuló erőforrásokban gondolkodnom?
 
Az olyan megújuló erőforrások, mint a napenergia (a melegvíz előállítására szolgáló napkollektor, vagy az áramtermelő napelem), a biomassza, vagy éppen a talajhő legfőbb erőssége, hogy helyben rendelkezésre állnak, azaz független energiaellátást tesznek lehetővé. Emellett nem merítik ki a Föld amúgy szűkös erőforrás készleteit és felhasználásuk sem jár olyan nagy mértékű környezetszennyezéssel, mint a legtöbb hagyományos energiahordozóé. Ha folytatódnak a jelenlegi trendek, hamarosan használatuk megtérülése is sokkal kedvezőbb lesz, mint nem megújulós társaiké.
 
Mit nyerhetek a felújítással?
 
A felújítással (vagy új épületének energiahatékonyra építésével) első sorban kevesebb energiafogyasztás érhető el. Ezzel jelentős összegeket spórolhat meg a havi fűtés- és energiaszámlából. Emellett otthona komfortosabb is lesz (elég, ha csak a melegebb falakra, vagy a szigetelt ablakokra gondol). Sőt, a felújítással otthona értéke is nő. Nem utolsósorban ezekkel a beruházásokkal a tisztább környezethez is hozzájárul!

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon